Issei Sagawa, Japanse kannibaal


Issei Sagawa droomde al jaren van het opeten van zijn geliefde. Bij voorkeur moest het een Nederlands meisje zijn met mooie vrouwelijke rondingen. Daarna wilde hij conform de fantasieën die hij had, zelf door iemand anders in een pot worden gekookt en vervolgens worden opgegeten. Alleen dan zou volgens hem de cirkel rond zijn.

Zieke geest
Issei Sagawa komt uit een zeer welgestelde familie uit het noorden van Japan en werd als kind verwend, vooral door zijn moeder. In 1950 heerste er in Japan een grote epidemie van hersenontstekingen en ook Sagawa werd zwaar getroffen. Hij had hevige koortsaanvallen en leek ten dode opgeschreven. Toch herstelde hij, met alle gevolgen van dien. Als tiener leefde hij in een isolement en kreeg regelmatig psychotische aanvallen. In 1972 deed hij bij zijn veel jongere buurmeisje een poging tot aanranding. Toen al had hij de intentie om het meisje te verorberen. Naar eigen zeggen, had Sagawa al vroeg fantasieën over kannibalisme. Als kind droomde Sagawa regelmatig dat hij samen met zijn broer werd gekookt in een grote pot. Ze waren bestemd om als diner voor iemand te dienen. Sagawa heeft altijd al een voorkeur voor westerse vrouwen gehad. Het consumeren van het vlees van blanke vrouwen, beschouwde hij als hoogst erotiserend.

Vlees, lekker
Sagawa was een briljante student en studeerde af aan de Wako Universiteit in Japan. Daarna vertrok hij naar Parijs, om een postgraduele opleiding te volgen in de Engelse literatuur. In Parijs leerde hij de Nederlandse studente Renée Hartevelt kennen. Na een intiem diner bekende Sagawa zijn liefde voor haar. Zij bewonderde zijn buitengewone intelligentie, maar wees hem toch af. Deze afwijzing werd Sagawa te veel en schoot haar met een jachtgeweer dood. Vervolgens begon hij delen van haar lichaam op te eten en hij had seks met het restant van haar dode lichaam. Het vlees was zacht, zoals tonijn en het leek op zijn tong te smelten. Hoe meer delen hij van het jonge lichaam zaagde, des te enthousiaster Sagawa werd. Het prikkelde zijn verbeelding en hij at gulzig van het meisje. De overgebleven lichaamsdelen verborg hij in zijn koelkast. Uiteindelijk begon het vlees te rotten, en moest Sagawa zorgen dat hij de lichaamsdelen kwijtraakte. Hij stopte het vlees in koffers, en probeerde deze te dumpen. Er viel echter een koffer viel open, zodat stukken vlees op de stoep vielen. Sagawa werd gearresteerd door de Franse politie, maar zijn vader zorgde dat hij in een vroeg stadium aan Japan werd uitgeleverd. Daar zat Sagawa een lichte straf uit en werd hij al na een behandeling van 15 maanden vrijgelaten.

Cultfiguur
Sagawa heeft een boek geschreven over zijn misdrijf, dat een cultstatus bereikte in Japan. Hij is nog altijd vaak te gast bij talkshows en is de rijkste en populairste kannibaal ter wereld geworden. Ironisch genoeg maakt Sagawa tegenwoordig reclame voor vleesproducten en schildert hij portretten van naakte vrouwen. Zolang de cirkel nog niet rond is, geniet Sagawa van zijn heldenstatus en leeft er lustig op los. Issei Sagawa is de vleesgeworden herinnering aan zijn eigen daad.