Outsider die niet spelen kon

The Outsiders waren wild en rijk. De mannen van de Amsterdamse nederbietband hadden lange haren, waren ruig en tijdens concerten likten meisjes de schoenen van zanger Wally Tax. In het begin speelden ze in het voorprogramma van The Rolling Stones en Little Richard. Later stonden muzikanten als Ray Charles in de rij om songs van Wally Tax te mogen gebruiken. De band van de legendarische Wally Tax was misschien wel veel te groot voor Nederland en heeft een immense betekenis gehad op wat ging komen. Dankzij Wally Tax worden The Outsiders nog altijd gezien als de beste en belangrijkste Nederbietband.

Geen gitarist
Tom Krabbendam, die op 28 januari plotseling overleed, maakte als gitarist deel uit van The Outsiders tijdens hun hoogtepunt van 1965 tot 1967. Eigenlijk was hij helemaal geen gitarist maar een getalenteerde houtbewerker in opleiding. Sterker nog, Tom Krabbendam kon nauwelijks een fatsoenlijke noot spelen. Hij deed voor spek en bonen mee. Hij maakte gekke bewegingen, dronk veel te veel en haalde de gekste dingen uit. Qua techniek liet zijn spel te wensen over, maar vanwege zijn vreemde sprongen en bewegingen op het podium groeide hij nochtans uit tot een belangrijke troef van de groep. Krabbendam was de Bobby Farrell van The Outsiders. Niet zelden draaide een van de bandleden zijn versterker bewust onhoorbaar zacht.

Blok aan het been
De eerste keer dat hij meespeelde in het Rotanhuis werd de zaal al bij het eerste nummer gesloopt. De politie maakte vervolgens een voortijdig einde aan zijn debuutoptreden. Tijdens hun tour in Las Vegas was hij zo straalbezopen dat de plug uit zijn versterker werd getrokken. Het enige wat hij daar nog kon was dansen op die typische ritmes van The Outsiders. Krabbendam gaf de band koenheid maar op het moment dat The Outsiders internationaal doorbraken, werd hem door hun manager terecht de deur gewezen. In feite was hij een blok aan het been en Krabbendam speelde achteraf gezien geen enkele rol van betekenis. The Outsiders werden wereldberoemd en Wally Tax groeide uit tot een grotesk en schatrijk muzikant. Krabbendam zou de gitaar nooit meer aanraken.
Tom Krabbendam werd in Amsterdam geboren waar zijn vader een kleine radiozaak runde. Hij groeide op in een gezin met zeven kinderen, waarvan er al twee op jonge leeftijd kwamen te overlijden. Hij volgde een opleiding voor houtbewerking en kwam enigszins bij toeval bij The Outsiders terecht.

Eens een outsider altijd een buitenbeentje
Begin januari kwam Krabbendam nog in het nieuws. Hij weigerde te evacueren toen de dijk langs het Eemskanaal als gevolg van de hoge waterstanden dreigde te begeven. In plaats van zijn huis te verlaten, voorzag hij hulpverleners van koffie en thee. Krabbendam werkte zijn laatste jaren als timmerman en molenaar in een houtzaagmolen te Woltersum.